Oculus Rift DK2 getest (early adopter)

Ik heb de Oculus Rift DK2 – Virtuele bril gekocht om uit te proberen. Op dit moment zijn er 9.000 van de 45.000 verzonden en ik heb er één kunnen bemachtigen.

Met deze virtuele bril van Facebook kun je foto’s, video’s en spellen (die geoptimaliseerd zijn) bekijken of spelen.

De gadget opent vele ogen bij vrienden/familie, omdat vrijwel niemand nog zoiets heeft meegemaakt. Bij iedereen volgen vele ‘WOW!’-momenten. Demo na demo…

Een van de eerste demo’s die ik heb geprobeerd was de HELIX rollercoaster demo, want deze is zeer populair in de VR Community. Tot mijn spijt, want ik werd direct misselijk.

Dit zal wel een kwestie van wennen zijn, dacht ik zo. Maar helaas, want na enkele dagen werd ik binnen enkele minuten alweer misselijk (zelfs van een rustig virtueel museum) en kon ik zelfs niet naar een normale video / 2D spel kijken of ik kreeg dezelfde misselijkheid weer.

Het beeldscherm in het apparaat is een opgevoerde 60Hz -> 75Hz Samsung Note 3 en de infrarood camera laat je achter objecten kijken door naar voren de buigen! Geweldig spul dus.

De installatie kwam echter met één probleem: elke keer als je Windows opstartte kreeg je een Foutmelding dat een service niet opgestart kon worden. Maar ach; het is een product voor developers en niet consumenten. Developers krijgen dus nu juist de tijd om video’s en games te maken die met dit apparaat kunnen werken.

Bij het spelen van een demo moet deze opnieuw geconfigureerd worden (resolutie en beeldscherm instellingen). Daarnaast moet je per persoon die de bril wilt gebruiken zijn/haar gezicht opmeten: afstand tussen de pupillen, afstand tussen oor en kaak, etc. etc. Niet heel gebruiksvriendelijk, zeker niet als je naar concurrenten kijkt die dat niet nodig hebben.

Samengevat:
+ Het is een super leuke gadget voor jouw en je vrienden/familie
+ Je bevind je in de virtuele wereld
+ Installatie is makkelijk
+ Voelt licht aan
– Ik werd er misselijk van, waarschijnlijk door de resolutie of pixel jittering.
– Mijn bril was te groot om in de VR bril te kunnen.
– Elk mens heeft een ander hoofd, waardoor de configuratie per persoon nogal wat tijd in beslag neemt.
– Voordat je een spel kunt starten, moet deze elke keer opnieuw geconfigureerd worden.

Ik geloof zeker wel in dit product, maar er lijkt wel elke maand een nieuwe concurrent bij te komen. Hopelijk komt eind volgend jaar een goede consumenten versie.. wie weet ben ik dan weer van de partij, maar alleen als ze het misselijkheid’s probleem hebben opgelost smile-emoticon